Nasvet
Vas zanima več? Vprašajte.

Olja za prehrambeno industrijo

V primerih kjer ni primerno mazati površin z oljem se uporabljajo masti. Masti se v grobem razlikujejo po vrstah zgoščevalca, viskoznosti baznega olja, masti z vsebnostjo trdnih dodatkov (MoS2, grafit,…).

Pri izbiri masti moramo upoštevati spodnje kriterije:
  • Delovna temperatura
  • Obremenitev
  • Število vrtljajev, hitrost
  • Delovni pogoji (prašno okolje, vlaga, agresivne kemikalije,…)
  • Kompatibilnost z materiali s katerim je mazivo v stiku.
  Tako ločujemo masti, ki so v osnovi odporne na vodo in izpiranje, masti, ki so namenjene mazanju v nizkih temperaturnih območjih, masti za obratovanje v visokotemperaturnih območjih, splošne univerzalne masti, masti za povečane obremenitve EP in specialne masti.

Specialne masti se delijo na masti z vsebnostjo trdnih delcev, poltekoče in tekoče masti za centralno mazanje oz. mazanje odprtih zobnikov, masti s specialnimi vrstami zgoščevalcev,…
Na voljo so tudi masti za prehrambeno industrijo, biološko razgradljive masti, silikonske masti, masti z dodatki teflona,… V to kategorijo uvrščamo tudi masti v sprajih, ki jih prav tako dobite pri nas.